izle

Mundtørhed

Problemer med mundtørhed

  • Gør slimhinderne røde og sarte
  • Sår i munden og på læberne
  • Hurtigt udviklende caries

Mundtørhed kan ødelægge tænderne på under ét år. Strålebehandling, kemoterapi, medicin mod psykiske lidelser og Sjøgrens syndrom er de væsentlige årsager

Det er et problem for mange, og for dem, der hårdt ramt, er det et kæmpe problem. Det er ikke bare et lille ubehag . Livskvaliteten kan blive væsentligt forringet. Mund og svælg snører sig sammen, og smagen af maden ændres fuldstændig. Ellers gode tænder kan smuldre væk.

Mundtørhed gør slimhinderne røde og sarte, og den vil sprække nemt, så man får sår i munden og på læberne. Mundtørre patienter får derudover hurtigt udviklende caries. Det skyldes, at spyttet har en selvrensende effekt, og når den hører op, bliver tænderne tørre, og mad og sukkerstof klistrer sig til dem. Samtidig ændres den naturlige bakteriesammensætning i munden fuldstændigt.

Der findes forskellige specialprodukter, der til en vis grad kan afhjælpe problemet. Men det vigtigste er at holde en god mundhygiejne og få hyppige tandlæge eftersyn. Kræftpatienter og patienter med Sjøgrens syndrom har mulighed for at ansøge om tilskud fra det offentlige til behandling for mundtørhed.