izle

Krone

Krone

En tandkrone er en "hætte", der sættes ned over en tand, der er svækket eller har mistet sin styrke fx på grund af en stor fyldning; hvis der mangler en del af tanden; eller hvis der er en revne i den. På den måde beskytter vi tanden.

En krone laves ofte af porcelæn, så tanden efterfølgende ligner en helt almindelig tand – pæn og hvid. I kindtænderne kan også anvendes guldkroner, fordi en guldkrone er lidt stærkere end porcelæn, og kindtænderne er udsat for stort tyggetryk og slid.

Kronen fremstilles efter aftryk og farveprøve, på et tandteknisk laboratorium, hvorefter den fastgøres med cement ovenpå tanden. Derfor kræver en kronebehandling to tandlægebesøg. Første gang sliber vi tanden til, tager aftryk og farveprøve, og påsætter en midlertidig plastkrone, og ved det andet besøg sætter vi så den endelige krone på.

Sidste nyeste teknik er at lave en digital scanning af tanden og selv fremstille porcelænskronen på klinikken, uden aftryk. Kronen designes, fræses, farvelægges og glansbrændes og sættes fast samme dag.